Τάσος Τσατάλης

«Κατόρθωμα» που έκοψαν φέτος την φόρα του Κλωναρίδη στην ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr για την περίπτωση Βίκτωρα Κλωναρίδη, στην φετινή περίεργη σεζόν της Ένωσης.

• Δεν ξέρω αν ο Κλωναρίδης αγωνίστηκε αριστερό μπακ χαφ στο Περιστέρι. Δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά ποιο ήταν το τακτικό πλάνο γι' αυτόν, γιατί η διάταξη του Χιμένεθ είναι σύνθετη, με εναλλαγές από άμυνα σε επίθεση.

• Τελικά μένω με την εντύπωση πως δεν ήταν ζητούμενο από τον Κλωναρίδη να παίξει αριστερό μπακ χαφ, αλλά κυρίως υπολογίστηκε ως εξτρέμ.

• Ο Χιμένεθ έχει απόλυτο δίκιο πως ήταν ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ. Μακράν, θα πρόσθετα.

• Γενικά στο διάστημα που ο Κρίστιτσιτς είχε δυνάμεις, το σχήμα ήταν αρκούντως λειτουργικό. Υπήρχε ικανοποιητική κίνηση χωρίς την μπάλα, όχι άσχημη κυκλοφορία κι αν ο Μπογέ ήταν πιο ουσιαστικός θα έβγαινε και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

• Το γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου ο Κρίστιτσιτς έπεφτε, αποχώρησε και ο Πόνσε, ενώ ο Μπογέ δεν μπήκε ποτέ στο ματς, επέτρεψε στον Ατρόμητο να δείχνει πως είχε έναν έλεγχο μετά από κάποιο σημείο και με ένα – δυο συνηθισμένα λαθη της άμυνας της ΑΕΚ, να πλησιάσει και σε γκολ. Σε γκολ πλησίασε και η ΑΕΚ βέβαια στο ίδιο διάστημα.

• Αυτό που δεν άλλαξε σε όλη την διάρκεια του ματς, ήταν η ένταση που έβγαζε ο Κλωναρίδης και για μένα ήταν ο καθοριστικός παίκτης τελικά.

• Κι αυτό, γιατί ήταν εκείνος που στην τελική ευθεία, δεν άφησε τον Ατρόμητο να νιώσει ασφαλής για να πιέσει περισσότερο μπροστά.

• Η κίνηση του Κλωναρίδη στο γήπεδο, ήταν που κράτησε τον Ατρόμητο προσεκτικό, αλλά παρέσυρε και την ομάδα της ΑΕΚ γενικά, στο να βγάλει ένταση και θέληση στο τελευταίο κομμάτι του ματς, που δεν είναι συνηθισμένη φέτος σε αυτό το χρονικό σημείο των αγώνων. Για να έρθει ο Αλμπάνης και ...να βάλει το κερασάκι στην τούρτα.

• Η φετινή ιστορία του Κλωναρίδη, είναι περίεργη.

• Έχεις έναν παίκτη που στα τέσσερα ματς των προκριματικών του Champions League, που όλοι ξέρουμε πλέον πως θεωρούνταν από την αρχή τα πιο σημαντικά της σεζόν, ήταν ο «X Factor». Με δύο κρίσιμα γκολ.

• Έναν παίκτη που είναι ο πρωταγωνιστής με δύο γκολ, στο καλύτερο διάστημα που είχε η ΑΕΚ στα ματς τουChampions League, με την Μπενφίκα. Δεν σταθώ στην ευκαιρία που έχασε. Δεν μπορεί να κριθεί από εκεί.

• Αυτός ο παίκτης που για όποιον βλέπει απ' έξω ή κοιτάει μόνο αριθμούς, μέχρι ένα σημείο μπορεί να θεωρείται και ο πιο σημαντικός της ΑΕΚ, για έναν περίεργο λόγο σταδιακά εξαφανίζεται από τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

• Σε όλο εκείνο το διάστημα, ο Κλωναρίδης στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε για πρώτη φορά περισσότερο από μια ώρα, στα δύο συνεχόμενα εντός έδρας του Δεκεμβρίου, με Ξάνθη και Λαμία. Τα οποία συμπτωματικά η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα, σε ένα διάστημα που δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

• Αν συγκρίνεις ποιοι έπαιζαν στις μέσο-επιθετικές θέσεις όλο εκείνο το διάστημα και τι παρουσία είχαν, χωρίς να γίνονται καν αλλαγή μάλιστα κι έμενε εκτός ένας παίκτης που είχε ξεχωρίσει ήδη στο υψηλότερο επίπεδο, μόνο απορία σου μένει.

• Ναι, έχει κάποια στοιχεία ο Κλωναρίδης ατελή. Αν δεν τα είχε, δεν θα ήταν εδώ τώρα.

• Έχει όμως κάποια άλλα, που τυχαίνει να είναι ακριβώς αυτά στα οποία πάσχει η ΑΕΚ και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν μεγάλη σημασία. Είναι μάλλον πολυτέλεια να μην αξιοποιείται.

• Και με την αφετηρία που είχε φέτος, είναι από τα μεγάλα λάθη του Ουζουνίδη, πως δεν πόνταρε πάνω του και δεν τον διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να πάρει ακόμη περισσότερα.

• Ο Κλωναρίδης φέτος έπρεπε να είναι πιο μπροστά από παίκτες που ήταν και είναι αναντικατάστατοι χωρίς να το δικαιολογούν. Ήταν άδικο να μην είναι. Το «άδικο» το προσδιορίζω με βάση την εικόνα στο γήπεδο. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

ΥΓ1: Δικαιώθηκε ο Μανόλο Χιμένεθ για την δημόσια αξιολόγηση της ετοιμότητας του Κρίστιτσιτς. Η δουλειά του είναι πλέον να τον διαχειριστεί με τον τρόπο που νομίζει καλύτερο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι στο επίπεδο που πρέπει. Το ζητούμενο δεν είναι να αποδειχθεί αν πρέπει ή όχι ο Κρίστιτσιτς να είναι βασικός στην παρούσα φάση, αλλά το πόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να είναι βασικός με ασφάλεια, σε πιο απαιτητικά ματς, όπως ήταν αυτό στο Περιστέρι. Τα ματς που έρχονται στο πρωτάθλημα, είναι ευκαιρία στην πραγματικότητα. Χρόνος συμμετοχής και προπόνηση, είναι ο συνδυασμός που χρειάζεται ο Σέρβος χαφ.

ΥΓ2: Όπως και για τον Κλωναρίδη, έτσι και για τον Αλμπάνη ισχύει πως έχει κάνει αρκετά έτσι ώστε να δικαιούται να πάρει προτεραιότητα στην παρούσα φάση.

ΥΓ3: Κάτι τελευταίο για τον Κλωναρίδη. Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμη και στο Καραϊσκάκη, ήταν από τους ελάχιστους που είχαν ουσιαστική συνεισφορά. Μιλάω για την κίνηση και την ασίστ στον Πόνσε, στο γκολ της ΑΕΚ.

ΥΓ4: Ο Ολυμπιακός όσο παίχθηκε ποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ, δεν πήρε το πάνω χέρι με παραγωγή παιχνιδιού, αλλά με πίεση, κλεψίματα και γρήγορη μετάβαση απέναντι σε μια μεσαία και αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού, που δεν είχε την ικανότητα να αντιδράσει σε αυτό. Οπότε, προβληματίζει πολύ το γεγονός πως η ΑΕΚ μια αγωνιστική πριν, δεν μπόρεσε ούτε κατά προσέγγιση να πιέσει με τον ίδιο τρόπο και να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα στον ίδιο αντίπαλο.

Βάσει πλάνου, με δίδυμο στα χαφ Σιμόες – Γαλανόπουλο και μπροστά τους τον Μπακασέτα, θα έπρεπε να είχε καταφέρει να το κάνει. Το ότι δεν έγινε, φανερώνει πως ήταν ζήτημα απόδοσης και μάλλον εν γένει αγωνιστικής κατάστασης, των παικτών που εμπιστεύθηκε ο προπονητής. Που με βάση το ιστορικό τους, ήταν από τους πλέον κατάλληλους γι' αυτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x